Grilujeme s Highlife – díl 1: výběr grilu

Grilování se v posledních letech stalo téměř národním sportem, což je dáno celkovou oblibou čechů v opékání kde čeho na ohníčku, a v oblibě různých forem trampování. Grilování přináší možnost úpravy nejen masitého pokrmu jednodušeji, ale i na místech, na kterých to dříve nebylo možné. Například, pokud chcete poškádlit sousedy, není nic snazšího než na balkóně vytáhnout malý gril a zavonět blízké okolí. Pokud přitom použijete elektrický gril, pak Vám ani nikdo nemůže nic vyčítat, protože budete škádlit jen vůní krásně propečeného masa, což rozhodně není zakázané.

Jak vybrat nejvhodnější gril právě pro Vás?

Existují tři základní typy grilů, které se od sebe odlišují hlavně v použitém způsobu grilování. Grilovat lze na dřevěném uhlí, na plynu a na elektrickém grilu. Každý gril se hodí na něco jiného a každý má trochu odlišný výsledek.

Elektrický gril

Tyto grily se hodí více pro menší domácí grilování třeba na již zmiňovaném balkóně, protože příkon běžného elektrického grilu je limitován bytovými jedno-fázovými rozvody. Mezi největší výhody tohoto grilu je jednoduchost s jakou lze grilovat, protože k samotnému grilování bohatě stačí doslova otočit knoflíkem. Stejně jako grilování, tak i údržba elektrického grilu je velmi nenáročná. Tyto grily jsou snadno skladovatelné a oproti jiným velmi lehké.

Gril Weber Q140

httpvh://www.youtube.com/watch?v=FSSnKlra56c

Plynový gril

Tyto grily jsou většinou určeny již pro větší grilování někde na zahradě, kde se zpravidla ponechávají celý rok přikryté obalem. Plynový gril Weber jak jde vidět na videu je schopný být do dvou minut po zapnutí připraven ke grilování, takže za 20 až 25 minut si můžete již pochutnávat na jídle. Mezi největší přednosti těchto většinou zahradních grilů je rovnoměrné rozprostření tepla, díky flavorizačním lištám kryjícím hořáky, čímž dosáhnete stejnoměrného opečení bez nutnosti přesouvání pokrmu do teplejších míst. Plynové grily jsou z uživatelského hlediska nejekonomičtější, nejrychlejší a nejkomfortnější.

Gril Weber Genesis

httpvh://www.youtube.com/watch?v=abMYypQX8q4

Gril na dřevěné uhlí

Gril na dřevěné uhlí je vhodný nejvíce pro milovníky ohně, který odpradávna lidi fascinuje. Určitě mi dáte za pravdu, že je příjemné s přáteli posedět u ohníčku. Roztápění grilů Weber se provádí pomocí tzv. startéru, což je „roura“ s roštem, která se postaví nastojato. Do spodní části dáte tuhý podpalovač a ze shora na rošt dřevěné uhlí, které po dvaceti minutách je rozpálené a připravené na grilování. Uhlí se pak jednoduše vsype do grilu. Lepší grily weber mají i malý plynový hořák, který pomáhá s rozžhavením uhlí.

Gril Weber Performer 57 cm Touch-N-Go

httpvh://www.youtube.com/watch?v=qOUyerukeC4

Největší chyby při grilování

Velmi oblíbené nakládání masa do oleje není dobré a již se nepoužívá. Maso se správně má pouze nakládat do koření a olej se pak použít pouze jako dochucovadlo po grilování.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.